Glas proeverij

Toen ik voor de eerste keer glaswerk mocht uitkiezen voor de wijnbar, heb ik dagen gepiekerd welke lijn ik ging kiezen. Dat klinkt niet als iets voor mij want ik weet altijd wel wat ik wil. Maar er waren zoveel soorten vormen, lengte van beentjes, geblazen kelken of geperste voetjes en daarbij wilde ik een mooi glas…

Maar als register Vinoloog kwam ik bij nog een probleem;

Er zijn miljoenen soorten wijn, verschillende manier van maken(producent), verschillende landen en jaren, verschillende druivensoorten en dit alles geeft duizenden soorten smaken wijn.

Is de wijn :

jong of oud?
Wit of rood?
Heeft de wijn kurk of schroefdop?
fris of zoet?
slechte of goede wijn?
om te proeven of om te drinken?

Maar ook het uiterlijk van het glas!

Is het glas:
Licht of zwaar?
Taps toe lopend of uit een lopend?
met een kort steeltje of met een lang steeltje?
Glas of kristal?
Met gesneden rand of gesmolten rand In 1 stuk geblazen of bestaat hij uit 2 stukken??

Ik zag door de bomen het bos niet meer…of moet ik zeggen:

Ik zag door de keuzes het glas niet meer…

In de glass-tasting met de glazen van Royal Leerdam ontdek je hoe een keuze van een glas een enorme invloed heeft op de smaak van de wijn.
Register Barbara Verbeek legt uit hoe dat komt, en hoe de vorm van het glas invloed heeft op de smaaksenssatie.


Delen op Facebook Delen op Twitter