Op Maandag 19 september 2022 gaat de 11e editie van het Belgisch Kampioenschap oestersteken plaatsvinden.
De wedstrijd zal starten om 16:00 tijdens de Gastvrij Rotterdam in het Wijntheater. (Samen met het NK oestersteken)
Iedere deelnemer mag een lootje trekken waarna het oestersmandje met hetzelfde nummer, naar hem wordt toegewezen.
De 12 deelnemers nemen plaats achter de grote bar van het Wijntheater® en gaan o.l.v. de jury de oesters zo snel mogelijk open steken.
De deelnemers krijgen ieder 30 stuks platte zeeuwse oesters.
De oesters en de wedstrijd worden gesponsord door Champagne Castelnau, oesterleverancier de Oesterij, bierbrouwerij Scheldebrouwerij, visgroothandel Adri & Zn, Tabasco en theedoeken en horecaschortenleverancier Le Nouveau Chef.
Bij het openen van de oesters komt het aan op snelheid en zorgvuldigheid.
de jury bestaat uit oesterkoningin Inge Bruijnooge, culinair journalist Felix Wilbrink en visfileerspecialist Arie Kuijt.
Deze drie-koppige jury beoordeelt de geopende oester als volgt:
Allereerst gaat het om tijd:
+ 4 seconde voor elke oester dat niet is los gesneden van zijn schelp
+ 4 seconde bij gruis in elke oester
+ 4 seconde per oester bij beschadiging van het oestervlees
+ 4 seconde per oester voor aanwezige gruis/schilfers
+ 30 seconde voor elke niet geopende oester
+ 30 seconde voor elke oester met bloed.
Ook wordt de presentatie van het plateau beoordeeld op schoonheid. Hier kun je zelfs de Tabasco schoonheidsprijs mee winnen.
* Bij gelijk aantal punten is de snelste tijd doorslaggevend.
De 1 en 2 gaan door naar de EK (European Oyster Opening Championships) en de nummer 1 naar de WK (Oyster Opening World Cup) en de World Oyster Opening Championship (Galway)
Als u het aan durft om de strijd aan te gaan en één van de deelnemers wilt zijn, vul uw gegevens dan in op het onderstaande formulier.
Contactformulier * ) Verplichte velden.