Deelnemers bekend Finale 25 jaar NK Oestersteken
Laatste voorronde op oesterfestival succesvol (laatste update 2-10-2018)
Vorige week maandag was de laatste voorronde van het NK oestersteken geweest. Deze vond plaats op het Oesterfestival in Yerseke.
De hele dag waren er sterrenchefs uit Zeeland die kookdemonstraties gaven.
Aan het einde van de druk bezochte dag streden visboeren, koks en oestermannen om de laatste 4 plekken in de grote finale.
Deze vindt plaats voor de 25ste keer op de horecavakbeurs BBB in Maastricht op Dinsdag 9 Oktober om 16h00 in het Wijntheater®.
Dit jaar is er een zeer vakkundige en bijzondere jury aanwezig:
Felix Wilbrink , culinair journalist van de Telegraaf, Wil van Merkenstein van Schmidt zeevis en de bekende Rotterdams kok: Herman den Blijker.
EK en WK Oestersteken
Op deze bijzondere middag zullen 12 finalisten ut heel Nederland bij elkaar komen om te strijden om de 1ste plaats.
De deelnemers moeten 30 platte Zeeuwse oesters in een zo snel mogelijke tijd openen. Maar dat is niet het enige!
Je kunt bonuspunten krijgen voor opmaak en vakkundigheid van het openen maar ook strafpunten voor gruis, beschadiging en cut-meat.
Wie mag er mee naar de EK Oestersteken in Zweden en het WK Oestersteken volgend jaar in Yerseke?
De huidige Nederlands kampioen Peter Oreel uit Yerseke zal weer hard moet werken om de prachtige oestertrofee te behouden.
Het NK Oestersteken is een samenwerking van de Mecc, Europa culinair en het Wijntheater en wordt ondersteund door:
Adri & zoon, de Oesterij, Schmidt Zeevis, Tabasco en Le Nouveau Chef.
De finale is een resultaat van diverse voorrondes in Nederland met 50 deelnemers.
Pers wordt gevraagd zich te melden via barbara@barbaraverbeek.nl voor entree.
Afgelopen dinsdag 6 Oktober vond in het Wijntheater op de BBB Maastricht een NK oestersteken plaats.
In het afgelopen jaar zijn er diverse voorrondes geweest en konden de 7 finalisten meedoen aan de “Grand Finale”
Iedere deelnemer kreeg 30 stuks platte oesters.
Bij het openen van de oesters komt het aan op snelheid en zorgvuldigheid.
De 4 koppige jury bestand uit: Felix Wilbrink (culinair journalist van de Telegraaf), Inge Bruijnooge (Adri & Zoon) en Cees van Liere (voorzitter van de Nederlandse oestervereniging) en Marcus van den Noord (oesterman) beoordeelt de geopende oester als volgt:
Allereerst ging het om tijd:
+ 4 seconde voor elke oester dat niet is los gesneden van zijn schelp
+ 4 seconde bij gruis in elke oester
+ 4 seconde per oester bij beschadiging van het oestervlees
+ 4 seconde per oester voor aanwezige gruis/schilfers
+ 30 seconde voor elke niet geopende oester
+ 30 seconde voor elke oester met bloed.
Het evenement was gesponsord door Adri & Zn, de Oesterij voor de oesters, en Rotary bubbels voor de Champagnetoren.
Het was een druk bezochte finale met aanhang uit Noord Holland, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland en Limburg.
Na de explosieve prijsuitreiking waar de Rotary volop werd rondgespoten en de pers moest rennen met zijn camera ( J ), bedacht organisator Oesterman Barend Havenaar dat het leuk zou zijn om de kersverse Nederlandse kampioene Manuela de Munck een vriendschappelijke wedstrijd te laten aan gaan met de drie weken oude kampioen van Belgie Wim Steenhaut.
Tijdens het bekende nummer: Belgie van het Goede doel, speerde Manuela op alle vlakken voorbij aan Wim en won zij met vlag en winpel.
Het dak ging er af..!!!!!
Het was nog lang onrustig in Maastricht…..
Peter Oreel en Manuela de Munk van de Oesterij gaan door naar de EK (European Oyster Opening Championships) en de WK (Oyster Opening World Cup)
Klik HIER meer foto's van het NK oestersteken
Op dinsdag 6 oktober 2015 gaat de 22e editie van het Nederlands Kampioenschap oestersteken plaatsvinden. De wedstrijd zal starten om 16hoo in het Wijntheater® tijdens de BBB in Maastricht. Iedere deelenemers mag een lootje trekken waarna het oestersmandje met het zelfde nummer, naar hem wordt toegewezen. De 12 deelnemers nemen plaats achter de grote bar van het WijnTheater® en gaan o.l.v. de jury de oesters zo snel mogelijk open steken. De deelnemers krijgen ieder 30 stuks platte oesters. De oesters en de wedstrijd worden gesponsord door de Oesterij® en Adri en Zoon® Bij het openen van de oesters komt het aan op snelheid en zorgvuldigheid. Allereerst gaat het om tijd: + 4 seconde voor elke oester dat niet is los gesneden van zijn schelp + 4 seconde bij gruis in elke oester + 4 seconde per oester bij beschadiging van het oestervlees + 4 seconde per oester voor aanwezige gruis/schilfers + 30 seconde voor elke niet geopende oester + 30 seconde voor elke oester met bloed.
Ook verbinden wij ons aan De Nederlandse Oestervereniging en de voorzitter Cees van Liere zal dan ook plaats nemen in de jury.
Piet ,de oprichter van het NK oestersteken, zal zich buigen over de kwaliteit hoe de deelnemers de oesters hebben gestoken.
Felix Wilbrink is onze derde kop van de Jury. Hij is vriend van het Wijntheater en is dé culinair verslag gever van de Telegraaf.
De 1 en 2 gaan door naar de EK (European Oyster Opening Championships) en de WK (Oyster Opening World Cup)
Dit zijn de deelnemers in willekeurige volgorde voor de finale NK oestersteken 2015 en zijn de winnaars van de voorronde NK oestersteken Zeeland en de voorronde NK oestersteken Noord-Holland * Bas de Koeijer (Transportbedrijf de Koeijer in Yerseke) * Peter Oreel (Le Petit pecheur) * Roxanne Willemse (Sanna's Cookery) * Jan ter Beek (ROC leerling en stagen Okura) * Raoul Meinsma (De Visbaron) * Tom Sinke (Sinke Seafoods) * Manuela de Munk (De Oesterij)
Heeft u vragen over het NK oestersteken, of wilt u dit bij wonen, dan kunt u het contactformulier invullen en wij nemen contact met u op.
|
|
© 2013 copyright www.wijntheater.nl | oesterman
Dit zijn de winnaars van 2014 en de 1 en 2 gaan door naar de EK (European Oyster Opening Championships) en de WK (Oyster Opening World Cup)
1 Bas de Koeijer (Transportbedrijf de Koeijer in Yerseke)
2 Peter Oreel (Le Petit pecheur)
3 Patric Simmerman (Vette en verhaard)
Op dinsdag 8 oktober vond het NK oestersteken plaats, in het Wijntheater tijdens de BBB. De deelnemers moesten 25 stuks platte en 25 stuks creuse oester openen. Bij het openen van de oesters komt het aan op snelheid en zorgvuldigheid. Een internationale jury beoordeelde de geopende oester als volgt: - 5 pluspunten voor elke geheel geopende oester, consumptie gereed (los) - 2 minpunten per oester bij beschadiging van het oestervlees - 2 minpunten per oester voor aanwezige gruis/schilfers Dit jaar lag deze zware taak in handen van Marcus van den Noord van Zilt en Zalig en Barend Havenaar van Champagnebar.nl. Zij kwamen tot de volgende prijswinnaars: 1e plaats Peter Oreel 2e plaats Bas de Koeijer 3e plaats Olivier Le Breton |
|