Zeeuws Junior Kampioenschap oestersteken

maandag 13 maart 2017 17.00 – 18.00 uur

Op maandag 13 Maart om 17h00 gaan we van start met de Junior kampioenschap Oestersteken in het Wijntheater.

Dé 4 Zeeuwse Horeca scholen aangesloten bij bij Foodlab Zeeland nemen het tegen elkaar op tijdens de Foodexpo Zeeland.

De Scholen zijn:

- De Rede

- Nehalennia

- Pontes Pieter Zeeman Zierikzee

- Pontes Goes


  1. Initiatiefnemers:
    Zilte Academie Zeeland, Foodlab Zeeland, LMG, Wijntheater en Krijn Verwijs Yerseke BV

Dank ook aan de gastdocenten die de afgelopen week op vrijwillige basis hun kennis en meesterschap hebben gedeeld en samen met de schooldocent
en en de leerlingen aan de slag zijn gegaan.
Ruim 100 3e en 4e jaars (v)mbo leerlingen hebben onlangs een gastles gevolgd, gegevren door de volgende gastdocenten:

- Sonja Smit bij De Rede Scholengemeenschap in Terneuzen

- Manuela de Munck bij Nehalennia in Middelburg

- Rinus Deurloo bij Pieter Pontes in Zierikzee

- Sonja Smit bij Pontes Goes

Jury:

  • Marianne Ketting (Zilte Academie Zeeland/ voorzitter)
  • Bram Verwijs jr. (Krijn Verwijs Yerseke, hoofdsponsor Junior Oestersteekwedstrijden)
  • David van Engelenburg (Van Engelenburg catering/partner van Foodlab Zeeland)
  • Manuela de Munck (NK kampioene oestersteken) De oude sluis
2

De Wedstrijd

  1. Elke deelnemer krijgt 10 oesters + 1 reserve oester. De oestermandjes worden vooraf geopend.
    Zodra dit is gebeurd, wordt het begin van de wedstrijd aangekondigd.
    N.B. De oesters mogen niet worden omgedraaid.

Startmoment, leerlingen steken handen in de lucht, met zijn allen aftellen en dan start.

2 Juryleden houden de tijd per leerling in de gaten. Zij zorgen ervoor dat de juiste tijd bij de juiste leerling wordt genoteerd.

Zodra de 10e oester van een deelnemer is geopend en op de schaal is gelegd, tikt de deelnemer met het mes op de werkplek
en dan stopt de tijd voor deze deelnemer.

Elke leerling ruimt de werkplek op en laat deze schoon achter voor de volgende deelnemer.

  1. De jury controleert op de volgende punten:

- aantal oesters tellen

- wel/geen beschadiging van oesters (+ 4 seconden)

- wel/geen losse oesters (+ 4 seconden)

- wel/geen schilfers (+ 4 seconden)

- wel/geen bloed in oesters (+ 30 seconden )

- mooie opmaak op schaal (max. - 30 seconden bonus)

Tabasco

Winnaars: 1, 2 en 3

Drie winnaars die de laagste tijd scoren (na bijtelling van de strafseconden en aftrek bonus voor presentatie)

Uiterlijk 17.45 uur worden de winnaars bekend gemaakt en gevraagd naar voren te komen.
Vervolgens vindt de prijsuitreiking plaats, voorzitter vermeld scores en winnaar 3, 2, en 1.


Alle deelnemers mogen schort houden, aangeboden door Krijn Verwijs Yerseke.
Voor nummer 1, 2 en 3 is er een trofee, voor 4 t/m 12 een medaille.


Delen op Facebook Delen op Twitter